Επικοινωνία

Σφουγγάρια

Η Κάλυμνος είναι παραδοσιακά η πηγή αλίευσης, επεξεργασίας, προμήθειας και εξαγωγής των φυσικών σπόγγων στην Ελλάδα. Το φυσικό σφουγγάρι της θάλασσας δεν αποτελεί βιομηχανικό προϊόν, αλλά ζωντανό οργανισμό και συγκεκριμένα το σκελετό ενός θαλάσσιου ζώου.

Τα σφουγγάρια, όπως όλοι οι ζωντανοί οργανισμοί, αναπτύσσονται, επιβιώνουν και εξαρτώνται άμεσα από το περιβάλλον στο οποίο ζουν. Καθένα είναι μοναδικό, καθώς ο συνδυασμός πάρα πολλών παραμέτρων όπως η θερμοκρασία του νερού, ο φωτισμός, ο κυματισμός, η ύπαρξη ή η απουσία ρευμάτων, το βάθος όπου αναπτύσσεται, ακόμα και η ηλικία του ζώου διαμορφώνουν  τη μορφή και την ποιότητα του σφουγγαριού. Στη φύση λοιπόν, το σφουγγάρι συναντάται σε ποικίλα χρώματα, μορφές, μεγέθη και συστάσεις.

Οι μοναδικές ιδιότητες των σφουγγαριών, όπως η παροιμιώδης απορροφητικότητα, η μεγάλη διάρκεια ζωής, η μαλακή τους υφή αλλά και η εξασφάλιση της υγιεινής (καθώς δεν διατηρούν μυρωδιές και δεν λεκιάζουν), τα έχουν εδραιώσει ως καλύτερο μέσο καθαρισμού και περιποίησης του ανθρώπινου δέρματος.

 Sfougaria at Kalymnos By N.Smalios Στην Κάλυμνο αξίζει να επισκεφτείτε κάποιο από τα εργαστήρια σπόγγων της προκυμαίας  στην Πόθια, όπου θα μπορέσετε να δείτε με τα δικά σας μάτια την παραδοσιακή επεξεργασία του φυσικού σφουγγαριού και να ανακαλύψετε την αδιαμφισβήτητη αξία του.