Επικοινωνία

Γαστρονομία και Κουζίνα

Η επίσκεψή σας στην Κάλυμνο αποτελεί πρώτης τάξεως ευκαιρία για να δοκιμάσετε τις σπεσιαλιτέ του νησιού. Οι γλυκές προτάσεις, οι αλμυρές γεύσεις και τα αγνά προϊόντα της Καλύμνικης γης ικανοποιούν παραδοσιακά τους λάτρεις του καλού φαγητού, οι οποίοι τα αναζητούν σε κάθε ευκαιρία.

Αγροτικά Προϊόντα

Τα αγροτικά προϊόντα που αξίζει να δοκιμάσετε στην Κάλυμνο είναι:

    • Το φημισμένο από την αρχαιότητα, αγνό θυμαρίσιο μέλι
    • Τα περίφημα μανταρίνια της κοιλάδας του Βαθύ και όλα τα εσπεριδοειδή (όπως οι φράπες & τα περγαμόντα)
    • Το ντόπιο γλυκό κρασί Ανάμα

Αρτοσκευάσματα

Το επτάζυμο ψωμί και το επτάζυμο παξιμάδι (ζυμωμένα αμφότερα με ούζο και γλυκάνισο) είναι προϊόντα με Βυζαντινή καταγωγή που θα συνοδεύσουν ιδανικά τα πιάτα και τον καφέ σας.

Το πιο αυθεντικό καλύμνικο προϊόν όμως είναι οι 'κρίθινες κουλούρες', ένα είδος παξιμαδιού που αρχικά φτιαχνόταν για τους ναυτικούς που το έπαιρναν μαζί τους όταν έφευγαν μακριά, καθώς ήταν το μόνο που άντεχε πολύ καιρό χωρίς κάποια συντήρηση. Φροντίστε λοιπόν να προμηθευτείτε απαραιτήτως κρίθινες κουλούρες που ζυμώνονται με γλυκάνισο, μαστίχα και μαυροκούκι.

Τυροκομικά προϊόντα

Τα Καλύμνικα τυριά είναι επίσης εξαιρετικά για τους μερακλήδες και συνδυάζονται ιδανικά με την κρίθινη κουλούρα. Σας προτείνουμε την καλύμνικη κοπανιστή, την καλύμνικη μυζήθρα (χλωρή και ξερή) αλλά και το καλύμνικο καλαθάκι, που είναι ένα αλμυρό ημίσκληρο τυρί.

 

Καλύμνικη Κουζίνα

Η θάλασσα υπήρξε πάντα το σημείο αναφοράς για την Κάλυμνο και προσδιόρισε σχεδόν ολοκληρωτικά την τοπική ζωή και τις ανθρώπινες δραστηριότητες, μεταξύ των οποίων και η μαγειρική. Στην Κάλυμνο θα βρείτε πληθώρα συνταγών με ψάρια και θαλασσινά και γευθείτε θαλασσινές νοστιμιές, αλιευμένες από τα καθαρά νερά του Αιγαίου λίγες μόνο ώρες πριν φτάσουν στο πιάτο σας.

Δοκιμάστε γεμιστά καλαμάρια, ψάρια μαγειρεμένα με κάθε πιθανό τρόπο, λιαστή αστακοουρά, καρκάνι (σαλάτα με μαγιονέζα και κρέας από σαλάχι), φούσκες και φυσικά σπινιάλο, έναν εκπληκτικό μεζέ με πίνες, αχινούς και σαλάχια συντηρημένα σε θαλασσινό νερό που φτιάχνουν οι ίδιοι οι ψαράδες!

Επίσης, απολαύστε το χταπόδι σε όλες τις πιθανές  παραλλαγές του:  χταπόδι βουτηγμένο στο ούζο, χταπόδι στα κάρβουνα ή στιφάδο, χταπόδι με κοφτό μακαρονάκι καθώς και χταποδοκεφτέδες.

Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε το μουούρι, γεμιστό αρνί που ψήνεται κλεισμένο σε πήλινο σκεύος με καπάκι από πηλό, από το οποίο πήρε και το όνομα του, ένα φαγητό κυρίως πασχαλινό.

Όλες αυτές οι λιχουδιές μπορούν να απογειωθούν γευστικά με συνοδεία από επτάζυμο ψωμί με γλυκάνισο και ούζο. Ζητείστε επίσης φύλλα -δηλαδή ντολμάδες- αλλά και μερμιζέλι, την χωριάτικη σαλάτα της Καλύμνου, με κρίθινη κουλούρα, λάδι, ντομάτα και τυρί.

Η Καλύμνικη κουζίνα προσφέρει παράλληλα ποικιλία πιάτων και γεύσεων που ικανοποιούν τις απαιτήσεις των κρεατοφάγων και των χορτοφάγων με τον καλύτερο τρόπο.