Επικοινωνία

Πρόσβαση και Μετακινήσεις

Για να φτάσετε στην Κάλυμνο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις αεροπορικές ή ακτοπλοϊκές συνδέσεις που σας βολεύουν περισσότερο. Οι όρμοι και τα λιμανάκια του νησιού σας επιτρέπουν παραλληλα να το προσεγγίσετε με το δικό σας θαλάσσιο μέσο (εάν διαθέτετε).

 

Με αεροπλάνο

Η Κάλυμνος συνδέεται αεροπορικώς από το καλοκαίρι του 2006 με τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών “Ελευθέριος Βενιζέλος”, το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της Ελλάδας. Καθημερινά εκτελούνται μία ή δύο απευθείας πτήσεις από και προς την Αθήνα (ανάλογα με την εποχή), οι οποίες διαρκούν συνήθως 50 λεπτά. Ο αερολιμένας Καλύμνου βρίσκεται στην περιοχή Άργος, σε απόσταση 10-15 λεπτών από την πρωτεύουσα του νησιού Πόθια.

Κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου υπάρχουν προγραμματισμένα δρομολόγια των λεωφορείων του ΚΤΕΛ, τα οποία μπορούν να σας μεταφέρουν από το αεροδρόμιο Καλύμνου στις περιοχές Μασούρι, Μυρτιές, Εμπορειό και Βαθύ.

Εναλλακτικά, μπορείτε να καλέσετε ένα ταξί ή να σταματήσετε κάποιο στο δρόμο, καθώς δεν υπάρχουν πάντα ταξί σε αναμονή στον αερολιμένα. Το αεροδρόμιο Καλύμνου διαθέτει υπαίθριο parking καθώς και υποδομή για άτομα με ειδικές ανάγκες.

Μια εναλλακτική λύση για να προσεγγίσετε αεροπορικά την Κάλυμνο, αποτελεί η πτήση από Αθήνα έως τη γειτονική Κω. Αφού προσγειωθείτε στο Διεθνές Αεροδρόμιο Κω ‘Ιπποκράτης’ μπορείτε να μεταβείτε στο Μαστιχάρι, από το λιμάνι του οποίου θα επιβιβαστείτε σε ταχύπλοο ή συμβατικό ferry boat με προορισμό την Πόθια της Καλύμνου. Η διαδρομή ανάμεσα στα δύο νησιά διαρκεί από 20 έως 45 λεπτά, ανάλογα με το μέσο που θα χρησιμοποιήσετε.

 

Με καράβι

Υπάρχουν πολλές επιλογές στη διάθεσή σας εάν επιλέξετε να έρθετε στην Κάλυμνο ακτοπλοϊκώς, καθώς το νησί συνδέεται απευθείας με τακτικά δρομολόγια τόσο με το λιμάνι του Πειραιά και των άλλων Δωδεκανήσων (Κω, Λέρο, Πάτμο, Λειψούς και Αστυπάλαια).

Από το λιμάνι του Πειραιά τα δρομολόγια είναι σχεδόν καθημερινά και το ταξίδι διαρκεί 9 έως 12 ώρες, ανάλογα με τις ενδιάμεσες στάσεις και τις καιρικές συνθήκες.

Εναλλακτικά, υπάρχουν συχνά δρομολόγια από το λιμάνι του Μαστιχαρίου (Κως) με ταχύπλοα ή συμβατικά ferry boat, τα οποία σε 20-45 λεπτά θα σας μεταφέρουν στην Κάλυμνο.

Για όσους ξεκινούν απο τη βόρεια Ελλάδα, υπάρχει η επιλογή της γραμμής Θεσσαλονίκη - Κάλυμνος, με ενδιάμεσους σταθμούς στη Λέσβο, την Χίο, τη Σάμο.  Τονίζεται ότι η συγκεκριμένη γραμμή δε λειτουργεί κάθε χρονιά, συνεπώς θα ήταν καλό να συμβουλευτείτε τις ακτοπλοϊκές εταιρίες ή το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας προτού ταξιδέψετε.

Από τη Κάλυμνο υπάρχει ακτοπλοϊκή σύνδεση με τα παρακάτω νησιά

Δωδεκάνησα: Aγαθονήσι, Αστυπάλαια, Καστελλόριζο, Κως, Λειψοί, Λέρος, Νίσυρος, Πάτμος, Ρόδος, Σύμη, Τήλος, Ψέριμος

Κυκλάδες: Αμοργός, Μύκονος, Σύρος

Βόρειο Αιγαίο (υπό περιπτώσεις): Λέσβος, Σάμος, Χίος

 

Όσοι διαθέτετε το δικό σας θαλάσσιο μέσο, μπορούν να αγκυροβολήσετε στο λιμάνι της Πόθιας, στο Βαθύ και στο νησάκι της Ψερίμου. Σταθμοί ανεφοδιασμού για νερό και καύσιμα υπάρχουν μόνο στην Κάλυμνο, οπότε εάν επιλέξετε το νησάκι της Ψερίμου καλό θα ήταν να ‘κάνετε τα κουμάντα σας’ εκ των προτέρων.

 

Δυσμενείς Καιρικές Συνθήκες

Μερικές φορές το χειμώνα, εάν υπάρχει έντονη κακοκαιρία ή πολύ δυνατοί άνεμοι, μπορεί να αντιμετωπίσετε απαγορευτικά απόπλου από το λιμάνι ή ακυρώσεις και καθυστερήσεις πτήσεων. Ειδικά εάν οι προβλέψεις ‘δίνουν’ ανέμους έντασης πάνω από 7 μποφόρ, τότε να είστε σίγουροι ότι το λιμεναρχείο θα εκδώσει απαγορευτικό απόπλου.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, μπορείτε να  αναζητήστε το λιμανάκι "Κυπραίος", μια προβλήτα που θα δείτε στα δεξιά σας καθώς μπαίνετε στο κεντρικό λιμάνι της Πόθιας. Εκεί θα βρείτε μικρά καραβάκια τα οποία κάνουν τα δρομολόγια από και πρός την Κω, ακόμα και αν υπάρχει απαγορευτικό για τα μεγαλύτερα πλοία ή και το δελφίνι. Από την Κω θα μπορέσετε να πάρετε την πρώτη διαθέσιμη πτήση για να φτάσετε στον προορισμό σας.

 

Μετακινήσεις μέσα στη Κάλυμνο

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι με τους οποίους μπορείτε να μετακινηθείτε μέσα στην Κάλυμνο. Τα δημοτικά λεωφορεία θα σας οδηγήσουν στα πιο κομβικά σημεία του νησιού, ενώ εάν προτιμάτε περισσότερη αυτονομία μπορείτε να νοικιάσετε ένα αυτοκίνητο, μηχανάκι ή ποδήλατο. Τέλος, τα ταξί του νησιού μπορούν να σας εξυπηρετήσουν όποια ώρα της ημέρας κι αν τα χρειαστείτε.