Επικοινωνία

Καιρός και Κλίμα

Το κλίμα της Καλύμνου είναι ένα απο τα ηπιότερα της Ελλάδας χάρη στη μοναδική θέση του νησιού.

Το κλίμα ως τυπικό μεσογειακό, χαρακτηρίζεται απο ζεστά και ξηρά καλοκαίρια, τα οποία διαρκούν ουσιαστικά απο τα μέσα Μαΐου ώς τα μέσα Σεπτεμβρίου, με μέση θερμοκρασία γύρω στους 30 βαθμούς Κελσίου. Η θερμοκρασία της θάλασσας κοντά στις ακτές είναι ιδιαίτερα ευχάριστη το καλοκαίρι και κυμαίνεται από 20°C έως 25°C.

Το μεγαλύτερο ποσοστό των βροχοπτώσεων πραγματοποιείται μεταξύ Οκτωβρίου και Μαρτίου. Οι χειμώνες είναι ήπιοι και διαρκούν απο το Νοέμβριο μέχρι τα μέσα του Μαρτίου, με θερμοκρασία που κυμαίνεται μεταξύ 0°C- 8°C. Η Κάλυμνος ενδείκνυται και για τους επίδοξους χειμερινούς κολυμβητές, μιας και η θερμοκρασία της θάλασσας κυμαίνεται μεταξύ 8°C έως 12°C, ακόμα και τους πιό κρύους μήνες του χειμώνα.

Η ηλιοφάνεια είναι σχεδόν εξασφαλισμένη καθόλη τη διάρκεια της χρονιάς, και κυμαίνεται από 8,5 ώρες κατά μέσο όρο το χειμώνα έως 14,5 ώρες το καλοκαίρι.

Παρότι περικυκλώνεται από θάλασσα, η Κάλυμνος δεν παρουσιάζει καθόλου έντονη υγρασία στην ατμόσφαιρά της. Έτσι, η ομίχλη είναι σπάνιο φαινόμενο και η ορατότητα είναι συνήθως πάρα πολύ καλή. Τα παραπάνω, σε συνδυασμό με τους ανέμους που πνέουν, δημιουργείται μια πολύ ευχάριστη ατμόσφαιρα για τους κατοίκους και τους επισκέπτες του νησιού.

Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, την άνοιξη, όταν μετακινούνται αέριες μάζες από τις αραβικές και τις αφρικανικές ερήμους, μεταφέρεται σκόνη και ενδέχεται να δημιουργηθεί μια θολή ατμόσφαιρα η οποία διαρκεί για δύο-τρεις μέρες.

 

Ένδυση

Ο καιρός της Καλύμνου είναι σε γενικές γραμμές σταθερός, έτσι ανάλογα με την εποχή που την επισκέπτεστε θα επιλέξετε και τα αντίστοιχα κομμάτια της γκαρνταρόμπας σας. Τους καλοκαιρινούς μήνες θα χρειαστείτε πολύ ελαφρύ ρουχισμό, καθώς οι θερμοκρασίες είναι σχετικά υψηλές. Στην αρχή του φθινόπωρου και στο τέλος της άνοιξης οι μέρες είναι ευχάριστες και οι νύχτες δροσερές, για αυτό συστήνονται να έχετε πάντα κάποια ζακέτα ή μπουφάν μαζί σας. Όσο χειμωνιάζει και πέφτει η θερμοκρασία απαιτείται πιο ζεστός ρουχισμός ώστε να νιώθετε άνετα στις υπαίθριες δραστηριότητές σας.